Uprawa cukinii – przedstawiamy wymagania tego plennego i zdrowego warzywa
Cukinia Lajkonik - odmiana o dwukolorowej, zielonej skórce
Zobacz także
Cukinia Lajkonik wyróżnia się spośród innych odmian przede wszystkim dwukolorową, zieloną skórką. Ta wyjątkowość sprawia, że na talerzu prezentuje się bardzo ładnie, zarówno jako część dania jak i element dekoracyjny.
Opis
Ta bardzo wczesna odmiana cukinii tworzy niewielkie, mało rozgałęzione rośliny. Jest bardzo plenna – szybko uzyskuje się duży, bardzo wyrównany plon. Owoce cukinii Lajkonik są bardzo kształtne, cylindryczne, raczej nie mają tendencji do zwężania się.
Mają niejednolitą skórkę z jasnozielonymi i ciemnozielonymi smugami o dosyć dużej szerokości. Skórka jest nieregularna i można na niej zauważyć i wyczuć wyraźne żebrowania. Miąższ młodych owoców jest białożółty lub białawy, starszych przybiera barwę pomarańczową.
Zastosowanie
Cukinia Lajkonik najczęściej znajduje zastosowanie w kuchni. Pomarańczowy miąższ dojrzałych owoców nadają się do spożywania na surowo, młodsze egzemplarze sprawdzają się w marynowaniu lub innej obróbce.
O szerokim wykorzystaniu kulinarnym cukinii tej odmiany decyduje nie tylko jej wyjątkowy smak, ale również bardzo atrakcyjny wygląd. Prawdziwą ozdobę talerza może stanowić dwukolorowa, żebrowana skórka.
Dodatkowym atutem cukinii Lajkonik jest jej łatwość w uprawie. W porównaniu do innych cukinii nie wymaga też dużo miejsca – ze względu na brak rozgałęzień uprawę można zagęścić.