Cytryniec chiński – charakterystyka i uprawa popularnej jagody pięciu smaków
Cytryniec chiński – cenne właściwości owoców, szerokie zastosowanie i przepisy na przetwory
Zobacz także
- Cytryniec chiński – charakterystyka i uprawa popularnej jagody pięciu smaków
- Lecznicze nalewki z cytryńca chińskiego – ułatwiają naturalny detoks całego organizmu
- Słonecznik bulwiasty, topinambur - uprawa, zbiór, właściwości i wykorzystanie
- Nasiona czosnku niedźwiedziego - opis, zasady siewu i zbioru
Cytryniec chiński nazywany jest w Chinach jagodą o pięciu smakach, ponieważ jego owoc jest kwaśny, okrywa – słodka, nasiona – gorzkie i cierpkie, a wytwarzany z nich lek – słony.
Właściwości
Owoce cytryńca mają dość specyficzny smak przypominający cytrynę. Są kwaśne ze względu na dużą zawartość kwasu cytrynowego i jabłkowego, a przy tym małą zawartość cukrów. Ponadto zawierają wiele witamin, głównie witaminę C (400-600 mg w 100 g), mikroelementów, kwasów organicznych (cytrynowy, jabłkowy i winny), olejków eterycznych, ligninę i specyficzną substancję schizandrynę. Zaleca się włączenie ich do diety, gdyż uzupełniają dietę w karoteny, łatwo przyswajalne żelazo, magnez, fosfor, wapń i krzem.
Zastosowanie
Cytryniec chiński jest cenną rośliną leczniczą, techniczną, konsumpcyjną i ozdobną. Do celów leczniczych w medycynie ludowej używa się owoców i nasion. Nadają się one do spożycia na surowo, jednak najlepiej smakują w przetworach, takich jak soki, kompoty czy dżemy, które robi się po przetarciu jagód przez sito. Jagody cytryńca podobnie jak borówki zwiększają ostrość wzroku i poprawiają widzenie w ciemności.
Owoce można też suszyć lub dodawać do herbaty zamiast cytryny. Można też sporządzać z nich herbatki (wraz z dodatkiem kory i liści), które działają orzeźwiająco i wzmacniająco, lub nalewki, które wzmacniają organizm w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego, uspokajają, przyspieszają gojenie się ran i chronią wątrobę. Stosuje się je również przy niedokrwistości, chorobach nerek i płuc, takich jak astma czy zapalenie oskrzeli. Ponadto napary z cytryńca pije się w celu nasilenia skurczy porodowych. Chińczycy leczyli cytryńcem nawet przeziębienia i choroby układu pokarmowego.
Za tak szerokie lecznicze zastosowanie tej rośliny odpowiada schizandryna, która ma działanie wzmacniające. Należy pamiętać, że preparatów, które mają w składzie cytryniec, nie można używać przy nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, nadciśnieniu tętniczym i zaburzeniach w pracy serca. W przetwórstwie z jego owoców sporządza się również kisiel, napoje chłodzące i mieszanki herbaciane (szczególnie polecany w połączeniu z głogiem, dziką różą, aronią, czarnym bzem i hibiskusem), a w cukiernictwie nadzienie do cukierków.
Wszystkie części rośliny zawierają olejek eteryczny, który jest ceniony w perfumerii za delikatny korzenno-cytrynowy aromat. Owoce są używane do produkcji kwaśnych potraw i napojów (orzeźwiających kompotów, soków), nalewek oraz mieszanek herbacianych (polecam łączyć z głogiem, dziką różą, aronią, bzem czarnym, dereniem, hibiskusem); uzupełniają dietę w karoteny (prowitamina A), witaminę E, łatwo przyswajalne żelazo, magnez, fosfor, wapń i krzem.
czytaj dalej...Zobacz także
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl