Gleby gliniaste - dowiedz się, jak przystosować je do uprawy!
Gleby kwaśne - jak je przystosować i co można na nich uprawiać?
Zobacz także
Gleby o odczynie kwaśnym są wysycone jonami wodoru i glinu. Ich pH wynosi poniżej 6,5. Mają słabo wykształconą strukturę gruzełkowatą, a często są jej pozbawione. Rośliny najlepiej rosną na glebach lekko kwaśnych, ale żyto, ziemniaki, łubin i owies tolerują zakwaszoną glebę.
Podział gleb kwaśnych
Gleby o odczynie kwaśnym można podzielić według pH:
- poniżej 4,5 – gleby bardzo silnie kwaśne;
- 4,6–5,5 – gleby kwaśne;
- 5,6–6,5 – gleby lekko kwaśne.
W Polsce gleby kwaśne i bardzo kwaśne zajmują ok. 50% powierzchni kraju, zaś gleby słabo kwaśne – 30%.
Powstawanie gleb kwaśnych
Na powstawanie gleb kwaśnych mają wpływ: doprowadzanie do nich substancji zakwaszających wraz z nawozami, przewaga opadów nad parowaniem, pobieranie składników zasadowych przez rośliny uprawne oraz występowanie kwaśnych deszczy. Dodatkowo brak zasadowych składników w skałach macierzystych powoduje zakwaszanie gleb.
Gleby kwaśne często tworzą się ze skał magmowych bądź skał osadowych piaszczystych, które są ubogie w składniki zasadowe (np. wapń) i charakteryzują się odczynem kwaśnym. Wprowadzane do gleby wraz z nawozami siarczany bądź chlorki amonu najczęściej przyczyniają się do zakwaszania gleby. Spowodowane jest to tym, że rośliny pozostawiają w glebie jony H+, SO42- i Cl-, które są wnoszone wraz z nawozami. Niektóre rośliny z rodziny motylkowatych (np. groch czy bobik) i krzyżowych (np. rzepak) mogą wydzielać do gleby kwasy organiczne, które zakwaszają glebę.
Cechy gleb kwaśnych
Gleby kwaśne są bardzo często zlewne, a co za tym idzie bardzo łatwo ulegają zaskorupieniu. Wpływa to bardzo niekorzystnie na stosunki powietrzno-wodne. Kwaśny odczyn takich gleb powoduje, że niektóre zawarte w nich składniki pokarmowe są niedostępne dla roślin.
W roztworze glebowym występują duże ilości glinu, który ma toksyczny wpływ na rośliny. Są też w nim znaczne ilości manganu i żelaza. W takich warunkach glebowych ulega zahamowaniu aktywność bakterii glebowych i promieniowców, za to potęguje się działalność grzybów. Nitryfikacja w takich warunkach przebiega wolniej i wolny azot jest wiązany w mniejszych ilościach. Kwaśne gleby pozbawione są węglanu wapnia, a w ich próchnicy dominują fulwokwasy.
Rośliny wskaźnikowe
Odczyn gleb można określić na podstawie roślinności, jaka je porasta. Na glebach kwaśnych bardzo często występują paprocie i mchy.
Autor: mgr inż. Kinga Borek
Bibliografia:
- Gliński J., „Odczyn gleby”, (w:) „Gleboznawstwo”, pod red. nauk. S. Zawadzkiego, wyd. IV, PWRiL, Warszawa, str. 220–227
- Grzebisz W., „Kwasowość i odczyn gleby”, (w:) „Produkcja roślinna – środowisko i podstawy agrotechniki. Cz. I”, wyd. II, Hortpress, Warszawa 2012 r., str. 156–165
- Uggla H., „Odczyn gleby jako czynnik ekologiczny”, (w:) „Gleboznawstwo rolnicze”, PWN, Warszawa 1981 r., str. 229–231
- Zawadzki S., „Odczyn gleby”, (w:) „Podstawy gleboznawstwa”, PWRiL, Warszawa 2002 r., str. 96–99
- Zawadzki S., „Odczyn gleby” (w:) „Podstawy produkcji roślinnej”, PWRiL, Warszawa 1999 r., str. 122
ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
6543 , 0 , 0 , 0 Gleby gliniaste - dowiedz się, jak przystosować je do uprawy!
-
-
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki