Hodowla trzody chlewnej - co wiedzieć trzeba?

Trzoda chlewna Trzoda chlewna

W Polsce w ostatnich latach wielu hodowców kwestionuje opłacalność hodowli trzody chlewnej. Stan pogłowia spadł do ok. 11,1 mln sztuk i nadal maleje. Import wieprzowiny z kolei rośnie. Nasz kraj jednak charakteryzuje się dobrym potencjałem zasobów do tego typu produkcji, zajmuje korzystne położenie geograficzne i występuje duży popyt wewnętrzny. Na złą sytuację na rynku wpływa rozdrobnienie hodowli, niekorzystna krajowa struktura stada, niska efektywność produkcji i uciążliwa biurokracja dla podmiotów chcących uzyskać zgodę na inwestycje w tej branży. Kluczową rolę odgrywają też ceny zbóż.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowuje strategię odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej. Producenci mają dostać pomoc finansową w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w latach 2014 – 2020. Ma ona zostać przydzielona hodowcom utrzymującym 150 – 750 loch stada podstawowego, będzie więc wsparciem dla dużych gospodarstw chcących się rozwijać. Eksperci są zdania, że najpierw należałoby wesprzeć stada zarodowe i produkujące prosięta.

Relacja cen trzody do cen zbóż jest najprostszym parametrem decydującym o opłacalności produkcji. Na resztę czynników ma bezpośrednio wpływ hodowca. Uzyskiwane wyniki mięsności muszą być na jak najwyższym poziomie. Do tego potrzebny jest dobór najlepszego materiału genetycznego, zakup prosiąt z dobrego źródła i odpowiednie kojarzenie osobników. Hodowca także decyduje o tym czym i w jaki sposób będą żywione zwierzęta. W ciągu ostatnich paru lat poprawiła się wydajność pogłowia trzody i macior w Polsce. To zjawisko zawdzięczamy importowi dobrego materiału genetycznego z zagranicy. Przy obecnych cenach zbóż i pasz przemysłowych pełne wykorzystanie cech genetycznych ma kluczowe znaczenie w opłacalności hodowli trzody.

Programy hodowlano – produkcyjne realizowane w kraju obejmują przeprowadzanie oceny zwierząt, ich selekcji prowadzącej do wyodrębnienia osobników na remont stada i odpowiedniego ich doboru. Zabiegi hodowlane w fermach zarodowych mają na celu wyodrębnienie materiału matczynego (lochy charakteryzujące się dobrym wykorzystaniem paszy, dobrymi przyrostami, korzystnym umięśnieniem i o dobrej płodności i plenności) oraz ojcowskiego (knury cechujące się dobrymi przyrostami dziennymi, dobrym wykorzystaniem paszy i wysoką zawartością mięsa w tuszy).

W hodowli zarodowej czas między pokoleniami powinien być jak najkrótszy. Długie użytkowanie lochy jest jednak bardziej opłacalne ze względu na obniżenie kosztów produkcji prosiąt. Fermy produkcyjne powinny się zatem zaopatrywać w komponent matczyny cechujący się nie tylko dobrą płodnością i plennością, ale także długowiecznością.

Odchów prosiąt

Zdrowotność świń w trakcie całego cyklu produkcyjnego zależy w znacznej mierze od warunków utrzymania i żywienia w początkowej fazie życia. Prosięta tuż po urodzeniu pobierają siarę matki. Powinna ona być jak najlepszej jakości. Musi zawierać przede wszystkim wysoki poziom przeciwciał, które będą chronić młode organizmy przed drobnoustrojami chorobotwórczymi znajdującymi się w środowisku. Brak pobrania siary lub jej niska jakość uniemożliwiają prawidłowy rozwój zwierzęcia. Na zdrowotność prosiąt ma  wpływ odpowiednie żywienie loch w okresie okołoporodowym. Zapewni to większą masę urodzeniową prosiąt i łatwiejszy ich odchów. Słabe prosięta można wesprzeć tuż po urodzeniu specjalnymi preparatami zawierającymi immunoglobuliny oraz witaminy wzmacniające układ odpornościowy. Dodatek glukozy jest niezbędnym źródłem energii. Probiotyki pomagają kształtować prawidłową florę bakteryjną i także chronią przed zasiedlaniem organizmu przez bakterie chorobotwórcze.

Krytycznym okresem chowu jest moment odsadzenia. Wtedy przeciwciała odpornościowe matczyne nie wystarczają już do ochrony przed patogenami, natomiast układ odpornościowy własny zwierzęcia nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Dlatego młode muszą mieć zapewnione czyste, suche i przede wszystkim ciepłe warunki oraz dostarczoną jak najlepszej jakości paszę. Przygotowanie do pobierania pokarmu stałego należy przeprowadzać stopniowo zaczynając jeszcze w okresie ssania. W pierwszych dniach życia jedynym działającym enzymem trawiennym prosiąt jest laktaza biorąca udział w rozkładzie cukru zawartego w mleku matki. Wykorzystanie składników pokarmowych z pasz stałych wymaga już oddziaływania kompleksu wielu dodatkowych enzymów, które będą trawić białka, cukry i tłuszcze. Dlatego wiele mieszanek przemysłowych wzbogacanych jest w dodatki enzymatyczne. Przy odsadzeniu zwierzę powinno ważyć nie mniej niż 7 -8 kg. Do 50 dnia życia prosięta odsadzone powinne być żywione do woli, ale tylko delikatnymi paszami z komponentami o odpowiednim zakwaszeniu oraz jak najniższym wskaźnikiem substancji antyżywieniowych. Należy pamiętać o istotnej roli, jaką odgrywa stały dostęp do świeżej wody pitnej wolnej od zanieczyszczeń.

W przypadku wystąpienia chorób w okresie odsadzeniowym można wspomóc prosięta odpowiednimi paszami leczniczymi. Mają one zastosowanie szczególnie w przebiegu biegunek lub infekcji dróg oddechowych. Ich zastosowanie może zalecić jedynie lekarz weterynarii ze względu na zawartość w nich antybiotyków.

czytaj dalej...

Komentarzy (1)

  1. MarekJ

    Ciekawy artykuł, niedawno przejąłem gospodarstwo po rodzicach i wdrażam się w ten temat. Uczono mnie, że nie ma co oszczędzać na hodowli, dobrze kupować najlepsze pasze i inne produkty. Szykujemy się także na przejęcie jeszcze jednej nowej hodowli

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki