Odmiany jeżyny bezkolcowej – same dobre propozycje

Jeżyna bezkolcowa Dojrzewające owoce jeżyny bezkolcowej

Jeżyny bezkolcowe (Rubus fruticosus) powstały w wyniku mutacji podczas badań i krzyżowań różnych odmian jeżyn. Obecnie wzrasta zainteresowanie ich uprawą w Polsce. Krzewy cechują się wzniesionym pokrojem i brakiem kolców na pędach. W naszym kraju od lat prowadzone są badania nad nowymi odmianami jeżyny bezkolcowej pod względem jakości deserowej lub przetwórczej, przystosowania do warunków klimatycznych i mrozoodporności. Na ten czas w krajowym rejestrze COBORU znajdują się dwie odmiany: Gaj i Polar, w sprzedaży znajduje się jednak wiele innych zagranicznych. Obie wielkoowocowe odmiany wyhodowano w Polsce, charakteryzują się wysoką odpornością na mróz oraz nadają się do upraw bez osłon w naszych warunkach klimatycznych.

Gaj

Krzew silnie rośnie, koronę tworzą sztywne, rozgałęzione pędy, bez kolców. Preferuje stanowisko słoneczne lub półcieniste, lekko kwaśne podłoże, dobrze rośnie na wielu rodzajach gleby. Owoce dojrzałość uzyskują od połowy lipca, są duże lub bardzo duże (średnio 5,5 g), elipsoidalne, błyszczące, czarne, bardzo smaczne i soczyste. Polecane do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa na soki, dżemy, galarety i nalewki. Odmiana charakteryzuje się wysoką odpornością na przemarzanie pąków kwiatowych, lecz dużą podatnością na gnicie owoców. Często atakowana jest przez szpeciela jeżynowca.

Polar

Silnie rosnący krzew, wytwarza dużą liczbę sztywnych, z łukowatym wygięciem przy wierzchołku pędów bez kolców. Co ważne, nie tworzy odrostów korzeniowych. Dobrze rośnie na słonecznym lub półcienistym stanowisku, na próchnicznej, lekko kwaśnej glebie. Wymaga dużo miejsca, z karpy wyrasta kilkanaście pędów. Owoce dojrzewają od końca lipca, są bardzo duże (średnia masa 6,8 g), elipsoidalne, czarne, błyszczące, smaczne, soczyste. Polecane do bezpośredniego spożycia, doskonałe owoce deserowe, a także do przetwórstwa. Odmiana charakteryzuje się wysoką odpornością na przemarzanie pąków kwiatowych.

Na rynku znajduje się wiele odmian zagranicznych, które są trudniejsze w uprawie w naszym kraju ze względu na mniejszą odporność na mróz, coraz rzadziej uprawiane są na skalę towarową. Są to m.in. Loch Ness, Black Satin czy Thornless Evergreen, która jednak zachowała gen warunkujący kolczastość – pędy wyrastające z korzeni mogą posiadać kolce.

Owoce jeżyn cieszą się ostatnio coraz większą popularnością. Nic dziwnego, ich sok dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego, pomaga w leczeniu nerwicy, działa napotnie i wykrztuśnie. Jeżyny zawierają dużą ilość antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy opóźniających starzenie się organizmu i zapobiegających nowotworom.

 

Autor: Joanna Żołnierkiewicz

Bibliografia:

Gawryś A., „Na jeżyny!”,  [w:] „Kwietnik” nr 9/2008 r., s. 56

Orzeł A., „Jeżyna bezkońcowa”, [w:] „Działkowiec” nr 2/2009. s. 38

Orzeł A., Król K., Jagła J., „Ocena nowo wyhodowanych odmian i klonów jeżyny (Rubus fruticosus L.) z programu Hodowlanego Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego ISK w Brzeznej”, „Zeszyty Naukowe Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka”, tom 18, 2010 r., s. 131–141

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki