Papryka Corrida F1 – wczesna, smaczna odmiana polecana do przetwórstwa
Zobacz także
Papryka Corrida F1 to wspaniała odmiana mieszańcowa, ceniona przede wszystkim w przetwórstwie. Wykształca atrakcyjne owoce o czerwonym kolorze skórki, które mają grube ścianki i małe gniazda nasienne.
Opis
Opisywana odmiana rośnie całkiem intensywnie, ale osiąga umiarkowaną wysokość. Poza tym zalicza się do grupy papryk dojrzewających bardzo wcześnie. Wydawane przez nią owoce są średnio duże, gdyż zazwyczaj ważą ok. 110–140 g. Jeśli chodzi o ich kształt, to przyjmują pękatą formę, a przy tym są niezbyt długie. Powierzchnia ich intensywnie czerwonej skórki wyraźnie się błyszczy i widać na niej delikatne żebrowania. Bardzo ważna jest grubość (ok. 7–9 mm) chrupkiego i smacznego miąższu. Wartość użytkową Corridy F1 podnosi dodatkowo fakt, że odmiana ta wykształca niewielkie gniazda nasienne.
Właściwości
W przypadku prezentowanej odmiany ważne jest, że jej owoce dojrzewają w sposób skoncentrowany, co zdecydowanie ułatwia ich zbiór. Ponadto, ze względu na wysoką jakość papryk, szczególnie poleca się je do przetwórstwa, choć oczywiście w bezpośredniej konsumpcji sprawdzą się równie dobrze. Corridę F1 można uprawiać zarówno amatorsko, jak i wykorzystywać w produkcji wielkotowarowej. Poza tym warto wiedzieć, że odmiana ta nadaje się do sadzenia i pod nieogrzewanymi osłonami, i w polu.
Wartość odżywcza
Corrida F1 ma w sobie wręcz ogromne pokłady witaminy C – zawiera jej więcej niż cytrusy (!). Poza tym jest bogatym źródłem witaminy E, której poziom po osiągnięciu dojrzałości fizjologicznej (czyli wtedy, gdy papryka staje się mocno czerwona) wzrasta aż czterokrotnie. Oprócz tego w owocach tej odmiany znajdziemy dużo magnezu, żelazo oraz błonnik.
Dagmara Deska