Papryka Kasia – wczesna odmiana wydająca żółte i słodkie owoce
Zobacz także
Papryka Kasia należy do najwcześniej dojrzewających odmian. Lśniąca żółta skórka oraz słodki smak zachęcają plantatorów do jej uprawy, a klientów – do kupna owoców. Warto się nią zainteresować, tym bardziej, że ma ona wielorakie zastosowania kulinarne.
Opis
Mimo tego, że prezentowana odmiana wykształca dosyć sztywne łodygi, wywodzące się z niej rośliny wymagają podpór. Ma to związek między innymi z ich wzrostem, który wynosi zazwyczaj ok. 80 cm. Kasia plonuje w terminie wczesnym, ponieważ od momentu wysadzenia rozsady do czasu zbiorów mija od 63 do 70 dni. Okazuje się zatem, że wśród odmian o żółtej skórce opisywana papryka jest jedną z najwcześniejszych. Co się zaś tyczy samych owoców – przybierają kształt blokowy, czyli tępo ścięty z obu stron (bez wyraźnego czubka). Są przy tym dosyć okazałe – osiągają zazwyczaj masę ok. 200 g. Warto też wspomnieć, że mają całkiem grube ścianki (średnio: ok. 1 cm). Najważniejsze jednak, że ich miąższ jest soczysty, kruchy i smaczny – dzięki temu nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przetwórstwa.
Uprawa
Odmianę tę zaleca się sadzić w nieogrzewanych tunelach foliowych, choć zaznacza się, że można także próbować uprawy w gruncie, koniecznie zaściółkowanym czarną folią. Poza tym Kasia wymaga sadzenia przy podporach. Co ważne, że nie trzeba jej przycinać. Istnieje również możliwość prowadzenia roślin na dwa pędy. W zależności od wybranego sposobu uprawy, prezentowana odmiana będzie owocowała w różnych terminach – jeśli zdecydujemy się na umieszczenie rozsady pod osłonami, zbiór przypadnie na początek sierpnia, natomiast jeśli wybierzemy uprawę polową – na początek września.
Pielęgnacja
Papryka Kasia potrzebuje przede wszystkim obfitego nawożenia, ponieważ wykazuje wrażliwość na brak substancji mineralnych w glebie. Najgorzej radzi sobie, gdy w podłożu jest zbyt mało żelaza. Oprócz tego należy ją regularnie odchwaszczać i lekko spulchniać ziemię między rzędami. Jeśli gospodarstwo posiada profesjonalne systemy nawadniające, powinno się także regularnie dostarczać roślinom wodę, najlepiej doglebowo.
Dagmara Deska