Pszenica jako królowa pól - zobacz odmiany pszenicy ozimej

Pszenica ozima Pszenica Bamberka

Spośród wszystkich zbóż uprawianych w Polsce pszenica ozima ma największe znaczenie. Jest ona podstawowym zbożem chlebowym. Od wielu lat można zauważyć duże postępy w jej uprawie. Do krajowego rejestru co roku wpisywana jest duża liczba odmian, które charakteryzują się coraz lepszymi cechami ilościowymi i jakościowymi. Obecnie w rejestrze znajdują się 83 odmiany pszenicy ozimej zwyczajnej i jedna odmiana twarda. Odmiany poszczególnych pszenic ozimych różnią się między sobą cechami użytkowymi i warunkami uprawy.

Zarejestrowane odmiany pszenicy ozimej zalicza się do pięciu klas jakości technologicznej. Są to klasy: jakościowa (A), chlebowa (B), pastewna, inne – pozajakościowe (C), elitarna (E) i na ciastka (K). Przydzielenie odpowiedniej odmiany do klasy jakości decyduje o możliwościach użytkowania pozyskanego ziarna.

Odmiany pszenicy ozimej wpisane do krajowego rejestru z podziałem na grupy jakościowe (wg COBORU)

Odmiany

Rok zarejestrowania

Hodowca lub pełnomocnik w Polsce

Zwyczajna ozima

odmiany jakościowe (grupa A)

Akteur

2007

DSV Polska

Alcazar

2006

DANKO Hodowla Roślin

Arkadia

2011

DANKO Hodowla Roślin

Arktis

2013

DSV Polska

Askalon

2009

Saaten-Union Polska

Baletka

2009

RAGT Semences Polska

Bamberka

2009

Hodowla Roślin Strzelce sp. z o.o. Grupa IHAR

Bockris                    

2010

Saaten-Union Polska

Boomer

2006

RAGT Semences Polska

Estivus

2012

Saaten-Union Polska

 

czytaj dalej...

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki