Sadzenie i rozsada pora - praktyczne informacje

Rozsada pora Uprawa porów

Por kiełkowanie rozpoczyna już w 3–4°C. Optymalna temperatura do jego prawidłowego rozwoju wynosi 15–20°C. Nie powinna ona jednak przekraczać 28°C. Por ma wysokie wymagania wodne, rozsadę należy regularnie podlewać, a także świetlne, wymaga słonecznego stanowiska. Odpowiedni odczyn gleby torfowej wynosi pH=5,5–6,0, mineralnej 6,0–7,5. Por uprawiany z rozsady rośnie dobrze prawie na każdej glebie, najlepiej jednak na żyznej.

Produkcję rozsady rozpoczyna się od wysiewu do ciepłego inspektu lub tunelu foliowego. Zwykle nasiona sieje się w marcu do skrzynek wypełnionych podłożem. Inspekt podgrzewa się dzień przed siewem, warto go przykryć, np. słomianą matą. Termin siewu jednak jest zależny od odmiany oraz oczekiwanego terminu sadzenia i zbioru. Nasiona, 3–5 g/m2, sieje się w rzędy co 10 cm. Do obsadzenia 1 ha potrzeba ich ok 1,5 kg, z 1 g wyrośnie ok. 150 roślin. Do wysiewu należy utrzymywać temperaturę na poziomie 20°C, po wschodach obniżyć do 18°C, a później utrzymywać w przedziale 12–15°C. Tydzień przed sadzeniem rozsady należy zahartować rośliny przez ograniczenie podlewania.

Pory można sadzić do gruntu już w 8. tygodniu od wysiewu, jednak lepsze efekty uzyskuje się z sadzenia po 10–12 tygodniach. Przy opóźnionym sadzeniu produkcja rozsady trwa nawet 14–16 tygodni. Sadzenie w stałe miejsce przeprowadza się od połowy maja do czerwca. Rozsada powinna być zdrowa, wolna od chorób i szkodników, mieć wysokość 15–20 cm. Rośliny sadzi się w rzędy co 45 cm, a w rzędzie prowadzone na zbiór letni 7–10 cm, na zbiór jesienny 12–15 cm, a dla zimujących w gruncie 15–20 cm. Przyjmuje się 6–8 cm głębokości sadzenia, do nasady zielonych liści. Korzenie przed umieszczeniem w glebie można lekko skrócić, powoduje to lepsze przyjęcie się pora. Po sadzeniu delikatnie ugniata się ziemię wokół sadzonek i obficie podlewa.

Na zbiór wczesny wysiewa się na początku lutego po 3–4 nasiona do doniczek lub multiplatów wypełnionych mieszanką ziemi z torfem. Rozsadę sadzi się w połowie kwietnia, 40–50 szt./m2, po czym przykrywa folią perforowaną, którą zdejmuje się po ok. 5 tygodniach.

Na zbiór późny wysiew prowadzi się w połowie kwietnia w tunelu lub rozsadniku. Rozsadę po 12–14 tygodniach wysadza się w rozstawie 45 x 15–20 cm (przypada to na czerwiec/lipiec).

Pora sadzi się zwykle na płask, pojedynczo. Gniazdowo sadzi się po 2–3 sztuki w jednym miejscu, wyłącznie gdy prowadzi się uprawę na zbiór na pęczki. Pora prowadzonego do takiego zbioru można również uprawiać na redlinach lub w bruzdach, ale stosuje się to bardzo rzadko.

 

 

Autor: Joanna Żołnierkiewicz

Bibliografia:

„ABC ogrodnictwa”, Reader’s Digest, miejsce wydania 2011 r., s. 186–188.

Dobrakowska-Kopecka Z., Doruchowski R.W., Gapiński M., „Warzywnictwo”, PWRiL, miejsce wydania 1999 r., s. 113–118.

Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., „Warzywnictwo”, UWP, 2007 r., s. 324–332.

Le Page R., Meudec G., „Abc warzywnictwa”, Delta, miejsce i rok wydania, s. 133–136.

Legańska Z., Balcerzak J., „Warzywnictwo”, Hortpress, 2000 r., s. 217–221.

Orłowski M., Kołota E., „Uprawa warzyw”, Wyd. Brasika, 1993 r., s. 71–76.

Skąpski H., Dąbrowska B., „Uprawa warzyw w polu”, Wyd. SGGW, 1994 r., s. 395–403.

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki