Ślaz zaniedbany – niechciany gość sadów i ogrodów

Ślaz zaniedbany Ślaz zaniedbany

Ślaz zaniedbany zdobi swoimi jasnoróżowymi kwiatkami trawniki, ugory, odłogi, komposty, miejsca ruderalne i przydroża. Jest bliskim krewnym ślazu dzikiego ‒ rośliny leczniczej – i tak jak on ma właściwości kojące i przeciwzapalne. W Polsce pospolicie występuje na niżu i w niższych partiach gór. Preferuje gleby gliniaste, piaszczyste, przepuszczalne, bogate w azot oraz stanowiska ciepłe, nasłonecznione. Zachwaszcza głównie ogrody, sady, warzywa okopowe, a także ścierniska i stanowiska ruderalne, na których przesusza glebę. Zwyczajowo nazywany jest: babim serkiem, babskim chlebem lub guziczkowym zielem.

Charakterystyka

Ślaz zaniedbany (Malva neglecta) jest rośliną dwuletnią lub wieloletnią należącą do rodziny ślazowatych. Osiąga od 10 do 50 cm wysokości. Wschodzi w maju i czerwcu z nasion. Korzeń ślazu jest wrzecionowaty, długi, silnie poskręcany. Łodyga rozgałęzia się i rozpościera na ziemi, nieco wznosząc się. Na ogół jest naga, a jeśli pokrywają ją włoski, to tylko nielicznie. Liście umieszczone na długich ogonkach, mają okrągławy kształt; są od 5 do 7 razy klapowane, z karbowanymi blaszkami.

Cechą charakterystyczną rośliny, wspólną dla wszystkich ślazowatych, są kwiaty, które rozwijają się w kątach liści, na delikatnie omszonych szypułkach. Kwiaty mają purpurowe, biało-różowe lub różowe płatki, o bardzo wyraźnych, ciemniejszych prążkach. Kielich kwiatu jest nagi z pięcioma ostro zakończonymi działkami. Ślaz kwitnie od czerwca do września. Zwykle jest zapylany przez owady, rzadziej dochodzi do samozapylnenia. Po zapyleniu i zamknięciu korony zaczyna wykształcać się owoc, którym jest rozłupnia z ciemnoszarymi lub brunatnymi rozłupkami w środku, o zaokrąglonych brzegach. Każda roślina wytwarza ok. 3500 nasion.

Zastosowanie

Ślaz zaniedbany jest rośliną leczniczą. Wykazuje takie same właściwości jak ślaz dziki (Malva sylvestris), który znany jest jako składnik syropów i tabletek na kaszel. Ziele zawiera: garbniki, śluzy, witaminę A i C. W medycynie ludowej ślaz stosowany był jako środek zmiękczający, powlekający, przeciwzapalny, przeciwbiegunkowy, żółciopędny. Pomagał leczyć zapalenia dróg oddechowych oraz wszelkie zmiany skórne spowodowanych alergią.

Obecnie w ziołolecznictwie wykorzystuje się kwiaty oraz liście ślazu. Kwiaty zbiera się w miarę ich rozkwitania, zawsze niedługo po ich rozwinięciu. Zrywa się je ręcznie bez szypułek. Młode liście natomiast urywa się w początkach kwitnienia rośliny. Następnie surowiec suszy się w suszarniach naturalnych w temperaturze do 35°C. W czasie suszenia płatki skręcają się i znacznie ciemnieją. Z ususzonego ziela przygotowuje się napary, odwary i syropy, z których można korzystać podczas: nieżytu układu oddechowego, kaszlu, przeziębienia, chorób zakaźnych, zaburzeń trawienia, stanów zapalnych i bólów brzucha, a także choroby wrzodowej. Zewnętrznie, napar doskonale sprawdzi się do przemywania suchej i wrażliwej skóry.

czytaj dalej...

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Komentarzy (1)

  1. Bogdan

    Jako ciekawostka dodam, że ślaz wykorzystywany był do tworzenia konstrukcji zegarów kwiatowych - na podstawie otwierania i zamykania kwiatów wyznaczano godzinę.

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Grochowska 341 lok. 69
03-822 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki