Szczaw kędzierzawy – niepożądany gość w uprawach
Trujący szczaw polny – kwaskowatym smakiem wabi zwierzęta!
Zobacz także
Szczaw polny, potocznie zwany dzikim lub szczawiem mniejszym, rośnie na poboczach, polach, ugorach i miedzach. Pojawia się także na zaniedbanych łąkach i pastwiskach, gdzie kusi zwierzęta pastewne swoim kwaskowatym smakiem. Niestety, jak wszystkie rośliny z tego rodzaju, zawiera kwas szczawiowy, który nie tylko dla zwierząt, lecz także dla ludzi w nadmiarze jest szkodliwy.
Szczaw występuje pospolicie na niżu i w górach po piętro kosodrzewiny. Preferuje wilgotne gleby piaszczyste i gliniaste, ubogie w składniki pokarmowe i skrajnie zakwaszone, przez co może być traktowany jako roślina wskaźnikowa gleb o odczynie mającym pH<6,6. Szczaw zachwaszcza wszystkie rodzaje upraw, ogrody oraz niestarannie uprawiane pola, na których nie dokonano podorywek. Rośnie także w miejscach wypadania koniczyny, lucerny i lnu.
Charakterystyka
Szczaw polny (Rumex acetosella) jest byliną należącą do rodziny rdestowatych. Osiąga od 10 do 50 cm wysokości, a jego korzeń palowy wytwarza podziemne kłącza z pąkami przybyszowymi. Łodyga szczawiu jest cienka, rozgałęziająca się, często zabarwiona na czerwono w dolnej części. Liście, podobnie jak u wszystkich szczawi, są strzałkowate, do tego równowąskie, przy ziemi tworzące różyczkę. Szczaw polny kwitnie od maja do jesieni. Jego cechą szczególną jest dwupienność.
Kwiaty zebrane są w bezlistną wiechę. Męskie mają żółte pręciki, żeńskie zaś jasnoczerwone słupki. Owocem byliny są trójgraniaste, połyskujące, jasnobrunatne lub ciemne orzeszki. Jedna roślina wytwarza od 1 do 10 tys. nasion, które są wiatropylne. Szczaw rozmnaża się nie tylko przez nasiona, lecz także wegetatywnie ‒ przez pączki przybyszowe umieszczone na korzeniach. Wschody rośliny pojawiają się na wiosnę i w lecie. Liścienie siewki są nagie, równowąskie, zielone lub czerwono nabiegłe, zwężające się i tępo zakończone, osadzone na krótkim ogonku, który znajduje się na nagiej, czerwono nabiegłej łodydze podliścieniowej. Pierwsze liście skupione są w rozetę. Następne dwa mają owalny zarys. Trzeci jest nieco większy, a kolejne są coraz bardziej wydłużone, zaostrzone, ułożone skrętolegle. Liścienie i liście pokryte są lekkim mączastym nalotem. Rozety liściowe oraz drobne odrosty korzeniowe zimują.
Zastosowanie w kuchni
Szczaw polny, podobnie jak szczaw zwyczajny, może być wykorzystany jako cenny składnik wiosennych potraw. Jego kwaskowaty i lekko orzeźwiający smak to efekt zawartych w nim witaminy C oraz kwasu szczawiowego. Do sporządzania dań wykorzystuje się młode liście zbierane wczesną wiosną, które następnie starannie się oczyszcza, obcina ich końce i płucze. Podczas serwowania potraw ze szczawiu nie zapomnijmy o podawaniu produktów białkowych, np. jajka, kefiru lub śmietany, które ograniczą szkodliwe działanie kwasu szczawiowego.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
-
3857 , 0 , 0 , 0 Szczaw kędzierzawy – niepożądany gość w uprawach
-
Dodaj komentarz
Tagi
Szczaw polny Szczaw polny - chwast Szczaw polny - charakterystyka Szczaw dziki Szczaw mniejszy Szczaw polny - występowanie Rumex acetostella Szczaw polny - zastosowanie w kuchni Szczaw polny - zastosowanie w ziołolecznictwie Szczaw polny - szkodliwość Szczaw polny - zwlaczanie Chwasty dwuliścienne Chwasty użytków zielonychOgłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki