Ceny i notowania drobiu – 29 stycznia – 4 lutego 2018 r.
Przedstawiamy najświeższe ceny i notowania drobiu z przełomu stycznia i lutego 2018 r. Prezentujemy tygodniowe zmiany cen skupu żywca i sprzedaży mięsa drobiowego. Zapraszamy do lektury również wszystkich zainteresowanych wartością polskiego eksportu i importu drobiu.
Ceny skupu drobiu rzeźnego
Średnia cena skupu kurcząt rzeźnych została w tym tygodniu ustalona na poziomie 3 317,2 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 1%. Indory kosztują z kolei o 2% mniej, czyli 4 966,4 zł/t. Indyczki kupujemy po cenie o 1% niższej niż w zeszłym tygodniu – cena ich skupu wynosi 4 551 zł/t. Na rynku brojlerów kaczych zaobserwowano natomiast stagnację cen, które ukształtowały się na poziomie 4 636,3 zł/t.
Ceny sprzedaży mięsa drobiowego
Tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj w tym tygodniu podrożały o 7%, osiągając cenę 5 680 zł/t. Tuszki indyków patroszonych 73% natomiast staniały o 4% – ich cena ukształtowała się na poziomie 7 899 zł/t.
Import i eksport żywca oraz mięsa drobiowego
W 2017 r. importowaliśmy ogółem 45.018 t mięsa drobiowego za równowartość 69.890 tys. EUR (299.573 tys. PLN) i 96.799 t drobiu żywego o łącznej wartości 118.384 tys. EUR (506.459 tys. PLN).
Na eksport od początku zeszłego roku przeznaczono 922.648 t mięsa drobiowego za łączną cenę 1.584.761 tys. EUR (6.779.694 tys. PLN). Ponadto sprzedaliśmy za granicę 19.770 t drobiu żywego o wartości 38.064 tys. EUR (162.770 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi