Ceny i notowania indyków – 17-23 kwietnia 2017 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z kwietnia 2017 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.067,9 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.596,3 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku na luty 2017 r. wynosi 5,03 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 16.357 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.504 zł/t, czyli o 1% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 9.858 zł/t, a więc o 4% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.524 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 1%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi