Ceny i notowania indyków – 19-25 lutego 2018 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z końca lutego 2018 r.
Ceny skupu indyków
W styczniu 2018 r. brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,93 zł/kg, w centralnym – po 4,66 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 4,82 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 4,81 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,84 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 2%, jej wartość wynosi więc 14 997 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4 847 zł/t, czyli po cenie o 3% niższej niż w poprzednim notowaniu. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8 644 zł/t, a więc o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4 441 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi