Ceny i notowania indyków – 2-8 października 2017 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z października 2017 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.902,2 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.577,5 zł/t, płacimy więc za nie o 1% więcej. W sierpniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,09 zł/kg, w centralnym – po 5,13 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 5,07 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 5,13 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,11 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 17.078 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.062 zł/t, czyli o 5% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.946 zł/t, a więc tyle samo, co w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.477 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi