Ceny i notowania indyków – 26 czerwca – 2 lipca 2017 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu czerwca i lipca 2017 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.377,5 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 4.633,8 zł/t, płacimy więc za nie o 2% więcej. W maju brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,12 zł/kg, w centralnym – po 5,43 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 5,43 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 5,23 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,22 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 17.435 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.533 zł/t, czyli o 1% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8.646 zł/t, a więc tyle samo, co w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.355 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 5%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi