Ceny i notowania indyków – 26 grudnia 2016 r. – 1 stycznia 2017 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu grudnia 2016 r. i stycznia 2017 r.

Ceny skupu indyków

Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.648,3 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.691,4 zł/t, płacimy więc za nie o 4% więcej. W listopadzie brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,88 zł/kg, w centralnym – po 4,75 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,86 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,86 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,84 zł/kg.

Ceny sprzedaży elementów z indyka

Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 4%, jej wartość wynosi więc 16.535 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.119 zł/t, czyli o 1% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8.307 zł/t, a więc o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.398 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 2%.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Indyki

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki