Ceny i notowania indyków – 28 sierpnia – 3 września 2017 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu sierpnia i września 2017 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.010,0 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.563,0 zł/t, płacimy więc za nie o 2% mniej. W lipcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,27 zł/kg, w centralnym – po 5,38 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 5,42 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 5,26 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,30 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 16.925 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.813 zł/t, czyli o 2% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.541 zł/t, a więc o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.329 zł/t, odnotowano zatem jej zastój.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi