Ceny i notowania indyków – 29 stycznia – 4 lutego 2018 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu stycznia i lutego 2018 r.

Ceny skupu indyków

Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4 966,4 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 2%. Indyczki kosztują natomiast 4 551 zł/t, płacimy więc za nie również o 2% mniej niż w zeszłym tygodniu. W grudniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,90 zł/kg, w centralnym – po 4,82 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 4,82 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 4,98 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,90 zł/kg.

Ceny sprzedaży elementów z indyka

Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 4%, jej wartość wynosi więc 15 556 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5 104 zł/t, czyli po cenie o 2% wyższej niż w poprzednim notowaniu. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8 869 zł/t, a więc o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4 770 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 1%.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Indyki

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki