Ceny i notowania indyków – 31 lipca – 6 sierpnia 2017 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu lipca i sierpnia 2017 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.132,9 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.631,3 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W lipcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,27 zł/kg, w centralnym – po 5,38 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 5,42 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 5,26 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,30 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 16.907 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.774 zł/t, czyli o 4% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.525 zł/t, a więc o 10% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.951 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 5%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi