Ceny i notowania indyków – 9-15 stycznia 2017 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków ze stycznia 2017 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.636,0 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.439,5 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W grudniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,91 zł/kg, w centralnym – po 4,76 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,76 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,76 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,84 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 5%, jej wartość wynosi więc 15.783 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.180 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8.243 zł/t, a więc o 4% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.251 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 4%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi