Ceny i notowania mleka – 6-12 marca 2017 r.
Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka z marca 2017 r.
Zmiany cen skupu mleka
Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc styczeń wyniosła 132,02 zł/100 kg, odnotowano zatem jej spadek o 3% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca wzrósł o 15%.
Zmiany cen przetworów mleczarskich
Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 1.626,62 zł/100 kg, w ciągu tygodnia doszło więc do jej spadku o 1%. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego wzrosła o 1% i ustaliła się na poziomie 1.807,06 zł/100 kg. W tym tygodniu o 2% spadła też cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 810,83 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 1.221,92 zł/100 kg, podrożało zatem o 5%. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1.379,23 zł, czyli tyle samo, ile tydzień temu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1.345,96 zł/100 kg, odnotowano zatem spadek jego ceny o 1%.
Import mleka i produktów mleczarskich
W tym roku importowaliśmy 15.579 t mleka i śmietany niezagęszczonej za cenę 8.981 tys. EUR (39.678 tys. PLN), 1.849 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 8.406 tys. EUR (37.139 tys. PLN) oraz 6.339 t serów i twarogów o łącznej wartości 22.504 tys. EUR (99.421 tys. PLN).
Eksport mleka i produktów mleczarskich
Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął w 2017 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 42.600 t mleka i śmietany niezagęszczonej za 24.577 tys. EUR (108.581 tys. PLN), 3.383 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 13.483 tys. EUR (59.566 tys. PLN) oraz 17.350 t serów i twarogów o łącznej wartości 53.832 tys. EUR (237.831 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi