Ceny i notowania papryki czerwonej – 1-5 października 2017 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z października 2017 r.
Zmiany cen hurtowych
Krajowa papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 2,40 zł/kg, koszt kilograma surowca nie zmienił się zatem od poprzedniego notowania. Jednocześnie jego cena maksymalna poddała się stagnacji i wynosi nadal 4,80 zł/kg. Również w skali miesiąca zaobserwowano zastój ceny minimalnej i maksymalnej polskiej papryki czerwonej.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Krajowa papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 3,00-4,50 zł/kg. W Kaliszu i w Lublinie kupuje się ją po 3,20-3,40 zł/kg, podczas gdy w Poznaniu kosztuje 3,20-4,80 zł/kg, we Wrocławiu 3,50-4,00 zł/kg, w Łodzi zaś 2,40-4,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi