Ceny i notowania papryki czerwonej – 24 lipca – 3 sierpnia 2017 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu lipca i sierpnia 2017 r.
Zmiany cen hurtowych
Krajowa papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 4,00 zł/kg, koszt kilograma surowca poddał się więc spadkowi o 20%. Jednocześnie jego cena maksymalna uległa zastojowi i wynosi nadal 7,00 zł/kg. Ceny zagranicznej papryki czerwonej uległy natomiast następującym zmianom: ich wartość minimalna uległa spadkowi o 33% i wynosi 4,00 zł/kg, podczas gdy wartość maksymalna uległa spadkowi o 14% i ukształtowała się na poziomie 6,00 zł/kg.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Krajowa papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 4,00-5,50 zł/kg. W Kaliszu kupuje się ją po 4,00-6,00 zł/kg, podczas gdy w Poznaniu kosztuje 5,00-7,00 zł/kg. Paprykę czerwoną pochodzącą z importu można kupić w Broniszach po 4,00-5,50 zł/kg, w Rzeszowie po 4,00-6,00 zł/kg, w Lublinie natomiast po 5,60-5,80 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi