Ceny i notowania papryki czerwonej – 28 listopada – 8 grudnia 2016 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej na przełomie listopada i grudnia 2016 r.
Zmiany cen hurtowych
Cena minimalna krajowej papryki czerwonej w ciągu ostatnich dziesięciu dni miała wartość 3,00 zł/kg, w porównaniu do poprzedniego notowania zaobserwowano więc jej spadek o 32%. Cena maksymalna została ustalona z kolei na poziomie 8,60 zł/kg, co jest równoznaczne z jej wzrostem o 72%.
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 6,00 zł/kg, jej wartość spadłła więc o 20%, podczas gdy cena maksymalna nie zmieniła się i wynosi 10,00 zł/kg.
W ostatnim miesiącu ceny krajowej papryki czerwonej uległy następującym przekształceniom: ich wartość minimalna uległa stagnacji, podczas gdy wartość maksymalna wzrosła o 23%. Importowaną paprykę czerwoną kupuje się natomiast po cenie o 67% wyższej niż miesiąc temu, jej cena maksymalna wzrosła z kolei o 43%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Na rynku rolno-spożywczym w Łodzi krajową paprykę czerwoną sprzedaje się aktualnie po cenie minimalnej 8,00 zł/kg, wartość jej ceny maksymalnej ukształtowała się natomiast na poziomie 8,60 zł/kg. W Poznaniu najwyższe i najniższe możliwe ceny papryki czerwonej wynoszą odpowiednio 4,40 zł/kg i 5,00 zł/kg, a w Sandomierzu 3,00 zł/kg i 5,00 zł/kg.
Paprykę czerwoną pochodzącą z importu można kupić w Broniszach po 8,20-9,00 zł/kg, w Lublinie po 8,00-9,00 zł/kg, w Poznaniu po 9,00-10,00 zł/kg, w Rzeszowie po 8,40-9,59 zł/kg, w Sandomierzu zaś po 6,00-7,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi