Ceny i notowania papryki czerwonej – 8-12 października 2017 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z października 2017 r.
Zmiany cen hurtowych
Krajowa papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 3,00 zł/kg, koszt kilograma surowca wzrósł zatem od poprzedniego notowania o 25%. Jednocześnie jego cena maksymalna wzrosła o 33% i wynosi obecnie 6,40 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano zastój ceny minimalnej polskiej papryki czerwonej oraz wzrost jej ceny maksymalnej o 33%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Krajowa papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 4,00-5,50 zł/kg. W Kaliszu kupuje się ją po 3,20-3,40 zł/kg, podczas gdy w Poznaniu kosztuje 5,00-6,40 zł/kg, w Lublinie 5,00-5,40 zł/kg, w Łodzi zaś 3,00-5,00 zł/kg. We Wrocławiu za kilogram papryki czerwonej zapłacimy 5,00 zł.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi