Ceny i notowania wieprzowiny – 11-17 września 2017 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z września 2017 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2017-09-17, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,45 zł/kg (region zachodni), 5,52 zł/kg (region północny), 5,44 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 5,48 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.137 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 7.041 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy U: 6.653 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy R: 6.260 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy O: 5.719 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), a dla klasy P: 4.842 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2017-09-17 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.827 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.283 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 1% i kosztowała 17.401 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 1% mniej niż tydzień temu, czyli 11.748 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
09-17-17 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 193,85 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 1% w porównaniu do 09-10-17. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 170,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 230,00 zł/szt. (spadek o 9%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi