Ceny i notowania wieprzowiny – 17-23 lipca 2017 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lipca 2017 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2017-07-23, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,37 zł/kg (region zachodni), 5,51 zł/kg (region północny), 5,42 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 5,36 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.061 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy E: 6.987 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy U: 6.587 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy R: 6.214 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy O: 5.785 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), a dla klasy P: 4.762 zł/t (tygodniowy spadek o 3%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2017-07-23 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 1% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.885 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.353 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 3% i kosztowała 17.435 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 1% więcej niż tydzień temu, czyli 12.206 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
07-23-17 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 202,06 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 3% w porównaniu do 07-16-17. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 165,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 243,00 zł/szt. (spadek o 7%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi