Ceny i notowania wieprzowiny – 27 marca – 6 kwietnia 2017 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu marca i kwietnia 2017 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2017-04-02, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,21 zł/kg (region północny), 5,20 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,27 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,24 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.883 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%), dla klasy E: 6.739 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy U: 6.336 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy R: 5.906 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy O: 5.345 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy P: 4.640 zł/t (tygodniowy wzrost o 10%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2017-04-02 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.440 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.271 zł/t, czyli o 3% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2017-04-02, czyli 16.302 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 2% więcej niż tydzień temu, czyli 11.476 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
04-02-17 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 190,67 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 7% w porównaniu do 03-26-17. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 150,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 250,00 zł/szt. (wzrost o 11%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi