Ceny i notowania wieprzowiny – 6-12 marca 2017 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z marca 2017 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2017-03-12, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,89 zł/kg (region północny), 4,89 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,98 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,85 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.439 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy E: 6.349 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy U: 5.930 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy R: 5.502 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy O: 4.974 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy P: 3.951 zł/t (tygodniowy spadek o 1%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2017-03-12 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 1% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.036 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.679 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2017-03-12, czyli 16.483 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 3% więcej niż tydzień temu, czyli 11.335 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
03-12-17 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 183,93 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 4% w porównaniu do 03-05-17. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 150,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 220,00 zł/szt. (wzrost o 2%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi