Ceny i notowania wołowiny – 18-31 grudnia 2017 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny z ostatnich dwóch tygodni grudnia 2017 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
2017-12-31 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,64 zł/kg według wagi żywej, 13.090 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 13.351 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej spadła o 1%, w porównaniu do minionego roku natomiast – wzrosła o 2%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia staniały o 1% i osiągnęły cenę 13.859 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych zmalał o 1% i wynosi obecnie 11.168 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano po 875,10 zł/szt., a więc o 16% drożej niż w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei sprzedaje się nadal po takiej samej cenie i kosztują obecnie 632,10 zł/szt.
Eksport bydła i wołowiny
W 2017 r. sprzedaliśmy za granicę 49.715 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 24.396 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 226.811 ton wołowiny świeżej o wartości 780.270 tys. EUR i 72.283 ton mrożonej o wartości 235.272 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
W tym roku do Polski sprowadzono 111.986 sztuk bydła żywego za cenę 56.968 tys. EUR. Kupiliśmy też 12.569 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 37.544 tys. EUR i 4.235 ton surowca zamrożonego o wartości 16.278 tys. EUR (dane na wrzesień).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi