Ceny i notowania wołowiny – 27 listopada – 3 grudnia 2017 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny z przełomu listopada i grudnia 2017 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
2017-12-03 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,75 zł/kg według wagi żywej, 13.316 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 13.583 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej nie zmieniła się, w porównaniu do minionego roku natomiast – wzrosła o 7%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia kosztują tyle samo, co w zeszłym tygodniu, czyli 13.954 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych zmalał o 1% i wynosi obecnie 11.218 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano po 779,00 zł/szt., a więc po cenie takiej samej jak w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei podrożały o 6% i kosztują obecnie 612,00 zł/szt.
Eksport bydła i wołowiny
W 2017 r. sprzedaliśmy za granicę 49.715 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 24.396 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 226.811 ton wołowiny świeżej o wartości 780.270 tys. EUR i 72.283 ton mrożonej o wartości 235.272 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
W tym roku do Polski sprowadzono 97.778 sztuk bydła żywego za cenę 50.288 tys. EUR. Kupiliśmy też 11.423 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 33.899 tys. EUR i 3.636 ton surowca zamrożonego o wartości 13.711 tys. EUR (dane na sierpień).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi