Dynia Bambino - odmiana o niezwykle smacznym miąższu
Dynia Butternut - odmiana dyni piżmowej o oryginalnym kształcie owoców
Zobacz także
Dynia Butternut to jedna z ciekawszych odmian dyni piżmowej. Wyróżnia się oryginalnym kształtem owoców, które pojawiają się dość późno, są jednak niezwykle smaczne i aromatyczne. Jest to ciekawa alternatywa dla standardowych odmian dyni olbrzymiej.
Opis
Rośliny dyni piżmowej Butternut mają bardzo dużą siłę wzrostu i tendencję do rozrastania się. Ich pędy są płożące na ziemi, pojawiają się na nich duże owoce o żółtym lub lekko pomarańczowym kolorze skórki.
Owoce kształtem przypominają dzwon, ich miąższ w środku jest zabarwiony na żółto i ma bardzo wyrazisty, przyjemny zapach. Komora nasienna jest niewielka, dynie są w całości wypełnione miąższem o doskonałym smaku.
Zastosowanie
Wprowadzenie dyni piżmowej Butternut ma dwie niezaprzeczalne zalety. Pierwszą z nich jest niezwykły smak owoców i szereg zastosowań w kuchni. Drugim plusem takiego rozwiązania jest jej atrakcyjny pokrój – płożące, obsypane liśćmi rośliny na których dojrzewają nietypowe w kształcie owoce to bardzo dekoracyjny element ogrodu.
Miąższ rośliny nadaje się do gotowania i marynowania, można zrobić z niego dżemy lub ciasta. Dynia Butternut to odmiana wybitnie amatorska. Ze względu na jej duże zapotrzebowanie na ciepło, nie można jej wysiewać bezpośrednio do gruntu.
Przygotowane w drugiej połowie kwietnia rozsady wsadzamy do gruntu po 15 maja w rozstawie 1x1 metr. Już pod koniec lata można cieszyć się ich wspaniałym smakiem.
Zobacz także
-
-
-
16379 , 0 , 0 , 0 Dynia Melonowa Żółta – plenna odmiana o ciekawych, żółtych owocach
-