Dynia Makaronowa Warszawska – smaczna odmiana o makaronowym miąższu
Zobacz także
Dynia Makaronowa Warszawska to bodaj najpopularniejsza odmiana makaronowa znana w Polsce. I nic dziwnego – nie dość, że jest bardzo smaczna, to jeszcze jej miąższ cechuje się interesującą strukturą, która sprawia, że po przetworzeniu rozpada się na nitki przypominające makaron.
Opis
Roślina charakteryzuje się dosyć silnym wzrostem i krzaczastym pokrojem. Wytwarza dorodne owoce, których wygląd zmienia się wraz z fazami dojrzewania. Dynie ważą średnio od 1,0 do 1,5 kg, w kształcie są owalne. Ich skórka początkowo przybiera barwę zieloną i widać na niej delikatne cętki, natomiast z czasem staje się jednolicie pomarańczowa. Co istotne, jedna roślina jest w stanie wydać kilka ładnie wyrośniętych owoców, a ich pełna dojrzałość przypada na jesień (zbiera się je w nieco późniejszym terminie niż ma to miejsce w przypadku dyni makaronowej Pyza).
Pielęgnacja
Za pomocą dwóch podstawowych zabiegów jesteśmy w stanie przyspieszyć nie tylko wzrost rośliny, lecz także dojrzewanie pozostawionych na niej owoców. W tym celu należy usunąć kwiaty, które nie przekształciły się w zawiązki owocowe, a także uszczknąć wierzchołki pędów. Tę drugą operację trzeba przeprowadzić w taki sposób, by nad ostatnim widocznym zawiązkiem pozostały jeszcze dwa liście.
Właściwości
Makaronowa Warszawska jest pierwszą krajową odmianą dyni makaronowej. Dzięki pracy hodowców udało się uzyskać roślinę, która charakteryzuje się wysoką odpornością na choroby i dzięki temu jej uprawa nie wymaga stosowania chemicznych środków ochrony. Najważniejszą cechą prezentowanej odmiany jest jednak konsystencja jej miąższu. Jak już wspomniano, po obróbce termicznej (gotowaniu lub prażeniu) rozpada się on na nitki, które przypominają wyglądem makaron spaghetti. Jest przy tym na tyle smaczny, że z powodzeniem może stanowić główny składnik potraw przyrządzanych zarówno na ostro, jak i na słodko. Można go także zapiekać.
Dagmara Deska