Gęś gęgawa - opis, charakterystyka i zdjęcia

Gęsi gęgawy Gęś gęgawa

Charakterystyka

Dorosłe osobniki ważą około 2,5- 4,1 kg. Rozpiętość skrzydeł może wynieść 170 cm, a długość ciała nawet 90 cm. Ciało ma kształt litery „S”, głowa jest mała osadzona na wysmukłej szyi. Tułów ma kształt elipsy, linia grzbietu delikatnie opada w dół. Nogi są szeroko rozstawione, znajdują się po środku ciała. Palce są spięte błoną pławną, ułatwiającą poruszanie w środowisku wodnym.

Gęgawa ma popielate upierzenie, grzbiet jest wyraźnie ciemniejszy od skrzydeł. Od piersi do brzucha odcień szarości blednie, aż do kupra, który zazwyczaj jest całkowicie biały od spodniej strony. Rozmieszczenie barwnika na piórach tworzy poprzeczne prążki na bokach i grzebiecie.

Oczy są ciemnej barwy, wokół występuje pomarańczowa obwódka. Dziób jest pomarańczowo różowy, a nogi są brązowo-pomarańczowe z szaroniebieskimi pazurami.

Młode mają upierzenie oliwkowe, a od spodu żółte. Są trochę ciemniejsze od rodziców i nie zaznacza się u nich wyraźne prążkowanie na grzbiecie i bokach.

W wyglądzie samców i samic nie zaznacza się dymorfizm płciowy w wielkości i wyglądzie. Podczas przepierzania dorosłe gęsi są przez okres jednego miesiąca nielotne. Najstarsza obrączkowana gęgawa miała 17 lat i 4 miesiące, więc podejrzewa się, że mogą one żyć nawet do 20 lat.

Zachowanie

Gęsi są ptakami ostrożnymi i czujnymi. W razie niebezpieczeństwa zrywają się do lotu, jednak jeśli zagrożenie dotyczy ich młodych, stają się agresywne i zaciekle bronią gniazda. Podczas obrony uderza bardzo silnie skrzydłami i szczypie. Gęgawy wydają z siebie identyczne dźwięki jak gęsi domowe- gęgają oraz syczą.

Pokarm

Głównym pokarmem gęgawy jest ziarno zbóż, pędy i liście, trawy, nasiona, bulwy oraz kłącza. Nie pogardzi również korzeniami roślin uprawnych oraz roślinności wodnej.

Żerowiska najczęściej obejmują ścierniska, nieużytki, pola, łąki i mokradła.

Zimowiska

Gęgawa zimuje w Wielkiej Brytanii, w Niemczech, Holandii oraz wokół basenu Morza Czarnego i Śródziemnego. Odloty z Polski obserwuje się w październiku i listopadzie, a powroty w marcu i kwietniu. Osobniki dorosłe i młodzież wracają z zimowisk oddzielnie. Pary gęgaw szukają miejsc na gniazdowanie po powrocie, natomiast młodzież udaje się w miejsca przepierzania.

 

 

Bibliografia:

Łowiectwo. Łowiec Polski. Warszawa 2011 r., s. 241-246.

Łowiectwo. Pod redakcją Krupki J., PWRiL, Warszawa 1990 r., s. 257-259.

Klucz do oznaczania gniazd ptaków lęgowych Polski. Aulak W., Wydawnictwo SGGW-AR, Warszawa 1989 r., s. 111.

Mały słownik zoologiczny. Ptaki Tom I. Pod redakcją Busse P., Wiedza Powszechna, Warszawa 1990 r., s.172-173.

Wędrówki wśród ptaków. Pawłowski W., Krajowa Agencja Wydawnicza, Warszawa 1978 r.

Zoologia dla uczelni rolniczych. Hempel-Zawitkowska J., PWN, Warszawa 2004 r.

Hodowla i chów gęsi. Mazanowski A., wyd. Apra, Bydgoszcz 2012 r., s. 9-15.

Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004, Sikora A., Rhode Z., Gromadzki M., Neubauer G., Chylarecki P., Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań 2007, s. 54-55.

Ptaki Polski. Kruszewicz A., G., wyd. Multico, Warszawa 2011 r., s. 31-34.

Dzikie gęsi. Dzięciołowski R., Frankiewicz E., Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1970, s. 73-75.

Zwierzęta łowne. Janiszewski P., Daszkiewicz T., Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Olsztyn 2010 r.

Mieszańce z dziką gęsią gęgawą - nowy surowiec dla przemysłu drobiarskiego? Mazanowski A., Polskie Drobiarstwo, 2004, supl. Gęsi, s. 40-42.

Porównanie wyników reprodukcji i jakości jaj potrójnych mieszańców z gęsią gęgawą. Mazanowski A., Roczniki Naukowe Zootechniki, 2003, t. 30 z.1, s. 171-184.

Cechy reprodukcyjne i mięsne mieszańców potrójnych z udziałem gęsi gęgawych. Mazanowski A.,  Roczniki Naukowe Zootechniki, 2002, t. 29 z.1, s. 105-120.

Prace nad tworzeniem mieszańców towarowych gęsi. Mazanowski A., Przegląd Hodowlany, 2000/ 6, s. 40-43.

Gęś gęgawa (Anser anser) w Rezerwacie im. B. Papiego na Jeziorze Zgierzynieckim, Nowaczewski S., Zeszyty Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego. Przegląd Hodowlany, 1997/ 32, s. 318.

O PTAKACH NIECO INACZEJ – ZOBACZ, CZY ZNASZ TAJEMNICE NIEKTÓRYCH Z TYCH PODNIEBNYCH STWORZEŃ!

[1/15] Który ptak to jedyny w Polsce pasożyt gniazdowy?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki