Jabłoń Topaz – nowa odmiana, doskonała do długiego przechowywania!

Jabłoń Topaz Jabłoń Topaz

Jabłoń Topaz to odmiana będąca jeszcze do niedawna w fazie badań, ciężko więc mówić o zajęciu przez nią jakiejkolwiek pozycji na rynku polskim, choć w Europie staje się coraz popularniejsza. Niemniej jednak dobrze nadaje się ona zarówno do uprawy towarowej, jak i przydomowej, choć nie jest łatwa w utrzymaniu. Najistotniejszy w jej wypadku jest tymczasem fakt, że w wyniku mieszanki odmian Vanda i Rubin udało się uzyskać drzewo genetycznie odporne na parcha.

Uprawa i przycinanie

Gatunek ten jest świetnym zapylaczem dla innych jabłoni. Rośnie słabo i należy do tej grupy drzew, które zawiązują najwięcej swoich pąków na szczytach pędów. Jego korona jest raczej rzadka i mało kształtna. Wymaga zarówno przerzedzania zawiązków, jak i cięcia letniego, które wpływa na polepszenie się jakości owoców.

Aby poradzić sobie ze sprawiającym problemy wzrostem tej jabłoni, należy zastosować kilka zabiegów, które bardzo pomogą. Przede wszystkim powinno się ją sadzić na podkładkach karłowych lub półkarłowych ok. 25 cm nad ziemią. Poza tym w ciągu pierwszych 3–4 lat, w czerwcu bądź lipcu, należy skracać o połowę wszelkie przyrosty, ale tylko te, które będą miały 30–40 cm długości. Sprawi to, że korona widocznie się zagęści, a samo drzewo zacznie dawać coraz więcej jabłek.

Owoce

Te jędrne i słodko-kwaśne owoce są zazwyczaj średnio duże, ale ich kształt jest bardzo przyjemny – są dosyć szerokie, lekko spłaszczone i przy tym kuliste. Przypominają tym samym kamień szlachetny o identycznej nazwie. Ciekawa jest także skórka – bardziej żółta niż zielona, pokryta pomarańczowoczerwonym paskowanym rumieńcem; podczas przechowywania staje się za to mocno tłusta. Jabłka pochodzące z tej odmiany najlepiej nadają się do celów deserowych.

Zbiór i przechowywanie

Bardzo pomocne jest to, że jabłka tego gatunku nie mają tendencji do przedwczesnego opadania. Do zbioru zatem idealnie nadadzą się w połowie października. W domowych warunkach da się je przechować aż do lutego, a w chłodni wytrzymają nawet do kwietnia. W okres owocowania wejdą najprędzej na drugi rok od posadzenia i dadzą coroczne plony; przy odpowiedniej pielęgnacji – z czasem coraz obfitsze.

Odporność

Ogromną zaletą tej odmiany jest jej całkowita odporność na parcha. Na mączniaka będzie średnio wrażliwa. Niestety, jej wytrzymałość na mróz jest ciężka do określenia, zauważa się jednak, że kwiaty tej jabłoni bardzo często są uszkadzane przez przymrozki.

 

 

Autor: Dagmara Deska

Bibliografia:

Kantorowicz-Bąk M., „Jabłoń w każdym ogrodzie”, PWRiL, Poznań 2000 r., s. 86.

Klimek G., „Sadownictwo”, cz. 2, WSiP, Warszawa 1997 r., s. 31, 39.

Mika A., „Cięcie drzew w sadach intensywnych”, wyd. Hortpress, Warszawa 2012 r., s. 82–83.

Sosna I., „Najlepsze odmiany jabłoni” [w:] „Działkowiec”, nr 8/2005 r., s. 51.

 

JABŁKA – JEDNE Z NAJPOPULARNIEJSZYCH OWOCÓW! JEDNAK CZY ZNASZ WSZYSTKIE SEKRETY, KTORE SKRYWAJĄ? [QUIZ]

[1/13] Ile lat może dożyć jabłoń uprawiana w sprzyjających warunkach?

Komentarzy (1)

  1. jolcia

    Próbowałam, przepyszne są jabłka tej odmiany!

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki