Jak uprawiać brokuły? Odkrywamy sekrety uprawy brokułów

Kapusta brokuł Brokuły

Brokuł (Brassica oleracea var. botrytis italica) to od dawna uprawiane warzywo. W starożytnym Rzymie i Grecji zwane było cymą. Pochodzi prawdopodobnie z terenów Cypru. Uprawiany był już przed kalafiorem. W Europie uprawa została rozpowszechniona w XVIII w. Najczęściej brokuł produkowany jest w Holandii, Wielkiej Brytanii, USA, Francji i we Włoszech. W Polsce, ze względu na coraz większe zainteresowanie, z roku na rok wzrasta ilość upraw tego warzywa.

Opis botaniczny

Brokuł swoją budową morfologiczną przypomina kalafiora, z tym że liście osadzone są na dłuższych ogonkach. Kwiatostan na końcu łodygi, złożony z nierozwiniętych pąków kwiatowych, zwany jest różą. Jego średnica średnio wynosi 8–15 cm, zdarzają się czasem większe, o średnicy 30 cm. Róża z czasem staje się coraz luźniejsza. Po jej wycięciu powstają boczne róże o średnicy 4–8 cm (do 10 sztuk), równie wartościowe. Zbyt późny zbiór brokułu powoduje rozwijanie się pąków kwiatowych (żółte kwiaty) i utratę wartości handlowej.

Wartość odżywcza

Brokuł posiada wysoką wartość odżywczą. Bogaty jest w wiele witamin, szczególnie z grupy B, A, C, PP oraz kwas foliowy. Zawiera również sole żelaza, magnezu, potasu, fosforu i wapnia, sporo białka oraz błonnika. Zalecany przede wszystkim dla kobiet w ciąży. Ponadto w swoim składzie ma substancję antyrakową – sulforafan. Może być spożywany na wiele sposobów: gotowany, duszony czy jedzony na surowo, po zblanszowaniu, w sałatkach i surówkach (najbardziej wartościowy w takiej postaci). Można go z powodzeniem zamrażać, nie traci wielu wartości odżywczych.

Odmiany

W krajowym rejestrze COBORU wymienionych jest 9 odmian brokułów: Berdura F1, Cezar, Dobosz F1, Grand Prix F1, Gringo F1, Husky F1, Jarosz F1, Sebastian i Wiarus. Odmiany rozróżnia się ze względu na wysokość roślin, wielkość i barwę róż, liczbę róż bocznych i ich wielkość, plenność i okres wegetacji.

Wymagania glebowo-klimatyczne

Brokuł jest warzywem klimatu umiarkowanego, znosi przymrozki do -5°C. Optymalną temperaturą do rozwoju jest 15–17°C, wówczas róże się najlepiej zawiązują. Uważa się, że maksymalna temperatura do poprawnego rozwoju wynosi 24°C. Wysokie temperatury i susze powodują deformacje, drewnienie pędów, silne pokrywanie przez liście kwiatostanów, które stają się mniej soczyste i zwarte. Często podczas suszy i ciepła może nie wytwarzać się róża główna, za to wiele róż bocznych. Brokuł posiada duże wymagania wodne, szczególnie w początkowej fazie rozwoju oraz podczas przyrostu kwiatostanów. Dobrze znosi słabe warunki glebowe, może być uprawiany na słabych glebach. Lepiej jednak rozwija się na żyznych, próchnicznych i bogatych w wapń (pH=6,5–7,2), czarnoziemach, torfach czy madach. Gleba pod uprawę brokułu powinna być dokładnie uprawiona i nawieziona.

Zmianowanie, wymagania pokarmowe, nawożenie

Brokuł ma krótki okres wegetacji. Może być uprawiany w pierwszym roku po oborniku na glebach słabych, w 2., 3. roku na zasobnych w próchnicę. Dawka obornika nie powinna przekraczać 40 t/ha, najczęściej podaje się 30–40 t/ha. To wartościowe warzywo może być uprawiane jako przedplon, przy zbiorze w czerwcu. Jest nieodpowiednim przedplonem dla roślin cebulowych. Częściej jednak uprawiane jest jesienią jako poplon. Brokuł może być sadzony po wszystkich gatunkach oprócz kapustnych, ponieważ atakowany jest przez te same agrofagi. Dla uzyskania dobrej jakości plonu 8–12 t/ha należy stosować 140–160 kg K20/ha i 30–40 kg MgO/ha na zasobnej glebie. Optymalna zawartość składników pokarmowych w glebie powinna wynosić 105–120 mg N/dm3, 60–70 mg P/dm3, 190–220 mg K/dm3, 45–55 mg Mg/dm3 i 1000–1500 mg Ca/dm3. Nawozy azotowe stosuje się w trzech dawkach.

Brokuł wrażliwy jest szczególnie na niedobór boru i molibdenu w glebie. Brak boru objawia się wodnistą łodygą i brązowiejącą różą, niedostateczna ilość molibdenu – redukcją liści i słabym wiązaniem róż. Zaleca się wobec tego stosowanie nawozów wieloskładnikowych wzbogaconych o mikroelementy. Objawy po stwierdzeniu niedoboru można zwalczać boraksem.

czytaj dalej...

POZNAJ CIEKAWOSTKI ZWIĄZANE Z KAPUSTĄ! [QUIZ]

[1/10] Ile ważyła największa kapusta na świecie?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki