Kalarepa Gigant – smaczna odmiana amatorska o ogromnych zgrubieniach
Kalarepa Gabi - jedna z najsmaczniejszych odmian do bezpośredniego spożycia
Zobacz także
Kalarepa to nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowe warzywo, a cenili ją już nasi przodkowie, mawiając: „Będziesz krzepka jak kalarepka”. Nie ma nad czym się zastanawiać i zrobić jej miejsce na grządce w naszym ogródku. Warta uwagi jest wczesna odmiana Gabi, która kusi swoim smacznym miąższem.
Charakterystyka
Okres wegetacyjny Gabi od momentu posadzenia rozsady trwa około 40 dni, to wczesna odmiana. Tworzy jasne, żółtozielone, kuliste zgrubienie z delikatną i gładką skórką, która kryje niezwykle soczysty i smaczny miąższ.
Uprawa
Gabi prowadzimy w uprawie wiosennej lub jesiennej – możemy ją uprawiać zarówno w polu, jak i pod osłonami, w zależności od terminu. Kalarepę uprawiamy z rozsady – jeśli prowadzimy uprawę wczesnowiosenną to rozsadę produkujemy wyłącznie w ogrzewanym pomieszczeniu.
Sadzonki na zbiór jesienny możemy sadzić do połowy lipca, zwykle jednak kalarepę sadzimy na początku kwietnia (5-10 kwietnia), jeśli chcemy uzyskać wcześniejszy zbiór. Uprawiane na zbiór jesienny często mogą drewnieć lub pękać, a w uprawa wiosenna sprzyja pośpiechowatości. Rozsadę, w zależności od terminu, sadzimy w rozstawie 20-40 x 20-30 cm. Zgrubienia, niezupełnie dojrzae, zbieramy zwykle po 6-7 tygodniach od sadzenia rozsady.
Aby uzyskać smaczne, soczyste i dobrze wykształcone kalarepki musimy zapewnić im odpowiednie warunki uprawowe. Gabi preferuje żyzne, bardzo bogate w składniki pokarmowe, próchniczne, dość wilgotne, cieplejsze gleby. Najlepiej rosnąć będzie w temperaturze 12-18°C.
Zastosowanie i odporność
Gabi to jedna ze smaczniejszych odmian kalarepy polecana do bezpośredniego spożycia. Odmiana ta charakteryzuje się dobrą tolerancją na drewnienie miąższu i pękanie zgrubienia.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa