Kiedy siać fasolę? Poznaj najważniejsze zasady dotyczące siewu fasoli szparagowej

Uprawa fasoli Uprawa fasoli

Należąca do grupy roślin strączkowych fasola szparagowa jest znanym i lubianym w naszym kraju warzywem, a także jedną z najważniejszych roślin uprawianych na świecie. W okresie letnim ze względu na swoje właściwości odżywcze jest składnikiem naszej codziennej diety.

Ma wiele odmian, o żółtych, zielonych lub ciemnofioletowych strąkach, dzięki czemu nadaje się zarówno do celów spożywczych, jak i  dekoracyjnych. Uprawa fasoli nie jest trudna, nawet dla poczatkujących, warto więc przyjrzeć jej się uważniej. Poniżej odpowiadamy na pytanie, jak i kiedy siać fasolę szparagową.

Wymagania uprawowe

Fasola szparagowa jest rośliną ciepłolubną, temperatury 1-2o C i przymrozki są dla niej szkodliwe. Jest też wrażliwa na wiatr i źle znosi brak światła, pod jej uprawę należy wybrać miejsce osłonięte, lecz niezacienione. Ma dosyć duże wymagania glebowe, wymaga gleb ciepłych, żyznych i próchnicznych, zbyt ciężkie, zaskorupiające się i zalewowe hamują rozwój fasoli.

Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny lub zbliżony do obojętnego, o pH powyżej 5,5. Susza podczas kwitnienia i wzrostu strąków skraca okres kwitnienia, zmniejsza plon i jego jakość, należy więc dbać o dobre nawilżenie gleby. Fasolę można uprawiać po zbiorze wczesnych warzyw, np. sałaty, kalafiora czy cebuli.

Terminy siewu

Fasola uprawiana jest z siewu bezpośrednio na miejsce stałe. Najlepszym terminem siewu fasoli jest koniec maja i początek czerwca, gdyż występuje wtedy optymalna temperatura gleby odpowiednia do jej kiełkowania (15-18o C). Wschody następują szybko, bo już po 5-7 dniach. Jej wczesne odmiany o 60-75-dniowym okresie wegetacji charakteryzują się równomiernym zawiązywanie strąków i ich powolnym przejrzewaniem.

Po zbiorze wczesnych warzyw wolne miejsca można wykorzystać pod kolejną uprawę. Zaleca się sukcesywne wysiewanie nasion co 7-10-14 dni od początku do końca czerwca, by zapewnić sobie ciągłość zbiorów, do końca sierpnia. Do siewu letniego wybieramy odmiany wczesne o jak najkrótszym okresie wegetacji, tak by strąki fasoli zdążyły urosnąć przed nastaniem pierwszych wrześniowych przymrozków.

czytaj dalej...

RÓŻNE OBLICZA FASOLI – POZNAJ JE, MIERZĄC SIĘ Z NASZYMI PYTANIAMI [QUIZ]

[1/12] Jakiego koloru są nasiona popularnej w Polsce fasoli Jaś?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki