Ogórek Aston - wczesna mieszańcowa odmiana nie zawierająca goryczy
Zobacz także
Aston to wczesna, mieszańcowa odmiana ogórka i podobnie jak odmiana Barbakan, jest partenokarpna. Za szereg zalet otrzymała tytuł „Agro Polska”, który jest znakiem jakościowym produktów wyróżniających się wartościami zdrowotnymi, smakowymi oraz jakościowymi.
Charakterystyka
Ogórek Aston to typowa odmiana sałatkowa, tworząca grubobrodawkowe z bardzo małymi brodawkami, dość długie (10-12 cm) owoce. Pokryte są błyszczącą, ciemnozieloną, jednolicie wybarwioną skórką.
Ogórki przez cały okres wegetacji utrzymują jednolity kształt i barwę, nie grubieją (współczynnik kształtu wynosi 3,0:1). Dodatkowym atutem tej odmiany jest brak goryczy w owocach.
Uprawa
Odmianę Aston uprawia się w tunelach foliowych przy wczesnowiosennym siewie. Wymagają prowadzenia przy sznurze, a produkujemy je wyłącznie z rozsady. Nasiona wysiewamy w marcu lub na początku kwietnia, gotową rozsadę otrzymamy w okolicach maja – wówczas wysadzamy ją na miejsce stałe w tunelu w rozstawie 50 x 60 cm. Zbiór rozpoczynamy od czerwca, zbierając sukcesywnie ogórki co kilka dni aż do września.
Zastosowanie
Ze względu na przyjemny smak i brak goryczy w owocach odmiana Aston to idealne warzywo do bezpośredniego spożycia. Smakosze mogą spróbować krótkiego kiszenia na tzw. ogórki małosolne.
Odporność
Odmiana Aston wykazuje dość wysoką odporność na jedną z groźniejszych chorób grzybowych ogórka – parcha dyniowatych, a także jest tolerancyjna na pojawienie się mączniaka rzekomego, co jednak nie oznacza, że nie bywa nim porażana.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa