Ogórek Monika – bardzo smaczna odmiana, idealna na zbiór przyspieszony
Ogórek Barbakan - odmiana mieszańcowa idealna do bezpośredniego spożycia
Zobacz także
Odmiana Barbakan, typu sałatkowego, przeznaczona jest do uprawy w niskich lub wysokich tunelach przy sznurach, sprawdza się również w uprawie w polu, ale tylko przy bardzo korzystnych warunkach. Jej owoce są smaczne, przez co polecane są przede wszystkim do bezpośredniego spożycia.
Charakterystyka
Ogórek Barbakan jest wczesną odmianą mieszańcową oraz partenokarpną, czyli owocującą bez zapłodnienia. Na roślinach pojawiają się wyłącznie żeńskie kwiaty, a później zawiązywane są cylindryczne, błyszczące, intensywnie zielone z wąskimi smugami do ok. 1/3 długości, wolne od goryczy owoce dorastające do 15 cm długości.
Posiadają małe lub średniej wielkości nieliczne brodawki. W jednym węźle wyrasta po kilka ogórków, które cały czas utrzymują ładny kształt i nie przerastają na grubość (współczynnik kształtu wynosi 3,2:1). Dodatkowym atutem tej odmiany jest jej plenność – z 1 m2 możemy uzyskać ok. 6 kg owoców.
Rośliny wytwarzają bardzo dużo żeńskich kwiatów, dlatego zalecane jest, by usuwać je z czterech pierwszych węzłów co pozwoli na otrzymanie znacznie wyższego plonu lepszej jakości ogórków.
Zastosowanie
Odmiana Barbakan tworzy bardzo smaczne owoce pozbawione goryczy, w związku z czym stanowi doskonałe warzywo do bezpośredniego spożycia. W przemyśle przetwórczym także znajdzie sobie miejsce – sprawdzi się jako surowiec na sałatki, surówki oraz do produkcji ogórka małosolnego.
Odporność
Jak inne odmiany Barbakan bywa porażana przez niektóre choroby, jednak wykazuje wysoką odporność na parcha dyniowatych oraz jest tolerancyjna na wirusa zwykłej mozaiki ogórka.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa