Ogórek Skierniewicki – niezwykle wczesna krótkoowocowa odmiana szklarniowa
Ogórek Grot - jedna z najwcześniejszych odmian typu korniszonowego
Zobacz także
Ogórek Grot to jedna z wcześniejszych odmian ogórków typu korniszonowego, która skusi niejednego amatora.
Doceniono ją już na Międzynarodowych Targach Poznańskich w 2012 roku nagradzając ją Złotym Medalem Polagra Farm, ponadto Grot jest laureatem „Agro Polska”. Nic dziwnego, to jedna z pierwszych heterozyjnych polskich odmian o białych kolcach posiadająca szereg zalet.
Charakterystyka
Na roślinach przeważają żeńskie kwiaty, które latem zawiązują krótkie, tępo zakończone owoce pokryte jasnozieloną skórką z widocznymi smugami i średnio licznymi brodawkami. Współczynnik kształtu wynosi 3,0:1.
Uprawa
Jest to typowo gruntowa odmiana, która dobrze rośnie, gdy zapewnimy jej odpowiednie warunki. A preferuje żyzne, próchniczne, zasobne w składniki pokarmowe, wilgotne i przewiewne gleby oraz dość słoneczne, osłonięte od wiatru, odchwaszczone stanowisko.
Nasiona wysiewamy wprost do gruntu w maju, w zależności od panujących warunków pogodowych, najlepiej po przejściu wiosennych przymrozków. Dla odmiany Grot przyjmujemy rozstawę 80 x 120 cm.
Wykształcone owoce zbieramy od lipca do września – w zależności od częstotliwości uzyskujemy różny plon – zbierając ogórki codziennie otrzymujemy korniszony, zaś jeśli zbiór będziemy przeprowadzać co 2 dni zyskamy owoce zdatne do konserwowania. Grot to odmiana bardzo dobrze i wiernie plonująca – plon bardzo dobrej struktury.
Zastosowanie
Zebrane ogórki przeznaczyć możemy do bezpośredniego spożycia, ale najlepsze będą na korniszony i ogórki konserwowe – w zależności od częstotliwości zbioru (patrz wyżej „Uprawa”).
Odporność
Grot jest niezwykle tolerancyjna na większość infekcji grzybowych, głównie na mączniaka rzekomego. Z kolei jest bardzo odporna na jedną z częściej występujących chorób na ogórkach – parcha dyniowatych. Cechy te pozwalają na ograniczenie stosowania chemicznych środków grzybobójczych lub wykorzystania tejże odmiany w uprawie ekologicznej.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa