Ogórek Wisconsin SMR 58 – wyrównana i plenna odmiana typu konserwowego
Zobacz także
Ogórek Wisconsin SMR 58, jak sama nazwa wskazuje, jest odmianą pochodzenia amerykańskiego. Za jego największe zalety uznaje się odporność na choroby oraz wyrównane plonowanie. Dzięki swoimi walorom idealnie nadaje się do uprawy na potrzeby przemysłu przetwórczego.
Opis
Odmiana ta dojrzewa umiarkowanie wcześnie. Wytwarza dosyć małe owoce o wyrównanym walcowatym kształcie, nieco węższym na końcach. Ich długość waha się w granicach od 12 do 15 cm, są przy tym dosyć szerokie – ich współczynnik kształtu wynosi zatem 2,7:1. Ciemnozielona skórka jest wyraźnie żebrowana i pokryta dużymi, choć nielicznymi brodawkami. W fazie wzrostu ogórków znajdują się na nich czarne kolce. Owoce Wisconsin SMR 58 mają nieco jaśniejsze czubki, a do połowy długości pokrywają je często jasne smugi.
Uprawa
Nasiona należy wysiać wprost do gruntu w drugiej lub trzeciej dekadzie maja. Można albo umieścić je po 3-4 w jednym gnieździe, albo pojedynczo co ok. 5–8 cm w rzędzie. Odstępy między rzędami powinny wynosić od 80 do nawet 120 cm. W sprzyjających warunkach plonu należy się spodziewać w okresie od lipca do września.
Właściwości
Ogórek Wisconsin SMR 58 cechuje się przede wszystkim bardzo wysoką plennością, ale nie jest to jego jedyna zaleta. Okazuje się, że odmiana ta niezawodnie zapewnia zbiory świetnej jakości, wskutek czego interesują się nią producenci ogórków konserwowych oraz kwaszonych. Nic dziwnego – jej owoce są wyrównane i nie mają tendencji do żółknięcia czy pękatości. Dobra struktura plonu wynika również z odporności tej odmiany na mączniaka prawdziwego, mozaikę wirusową i parcha dyniowatych. Niestety, Wisconsin SMR 58 nie jest tolerancyjny na mączniaka rzekomego.
Dagmara Deska