
Rzodkiew Agata – niskokaloryczna odmiana możliwa do uprawy przez cały rok

Zobacz także
To jedyna odmiana rzodkwi, która nadaje się do uprawy przez cały rok. Powinna znaleźć się na talerzu wszystkich, którzy dbają o linię i prowadzą zdrowy tryb życia – nie dość, że nie jest kaloryczna, to jeszcze jest prawdziwą kopalnią wartości odżywczych i witamin.
Opis
Rzodkiew Agata to odmiana rzodkwi, która jest przeznaczona do uprawy od wiosny do jesieni. Zgrubienie korzeniowe ma klinowaty kształt, jest wydłużone, osiąga średnicę od 4 do 6 centymetrów i długość od 17 do 25 centymetrów. Dojrzałe owoce osiągają nawet około 200 gram.
Skórka jest raczej gładka, ma biały kolor, okrywa również biały, jędrny miąższ o średnim stopniu ostrości smaku. Tworzy dobrej jakości plon z minimalnym odsetkiem roślin zdeformowanych. Letni zbiór następuje już mniej więcej 50-65 dni od siewu.
Zastosowanie
Rzodkiew odmiany Agata wyróżnia się delikatniejszym smakiem, niż pozostałe odmiany rzodkwi. Ma dużo wartości odżywczych i witamin – jest szczególnie bogatym źródłem witamin z grupy B i witaminy PP. Zawiera też sporo błonnika, potasu i wapnia.
Odmiana nadaje się do uprawy amatorskiej w gruncie, szczególnie polecana jest do uprawy z przeznaczeniem na zbiór letni. Siew przypada na termin od kwietnia do sierpnia, optymalna rozstawa dla rzodkwi Agata to 25-30x8-10 centymetrów.
Odmiana charakteryzuje się małą skłonnością do parcenia i pękania, nie ma również tendencji do wybijania pędów kwiatostanowych.