Ceny i notowania drobiu – 10-16 lutego 2020 r.
Przedstawiamy najświeższe ceny i notowania drobiu z lutego 2020 r. Prezentujemy tygodniowe zmiany cen skupu żywca i sprzedaży mięsa drobiowego. Zapraszamy do lektury również wszystkich zainteresowanych wartością polskiego eksportu i importu drobiu.
Ceny skupu drobiu rzeźnego
Średnia cena skupu kurcząt rzeźnych została w tym tygodniu ustalona na poziomie 3.376 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 1%. Indory kosztują nadal tyle samo, co tydzień temu, czyli 5.689 zł/t. Indyczki kupujemy po cenie zeszłotygodniowej – cena ich skupu wynosi 5.417 zł/t. Na rynku brojlerów kaczych zaobserwowano natomiast stagnację cen, które ukształtowały się na poziomie 4.385 zł/t.
Ceny sprzedaży mięsa drobiowego
Tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj w tym tygodniu podrożały o 3%, osiągając cenę 6.196 zł/t. Takie same tuszki z szyjami sprzedawano po 5.539 zł/t, odnotowano zatem wzrost ich cen o 5%. Tuszki indyków patroszonych 73% natomiast staniały o 4% – ich cena ukształtowała się na poziomie 9.082 zł/t.
Import i eksport żywca oraz mięsa drobiowego
Do końca grudnia 2019 r. importowaliśmy ogółem 90.916 t mięsa drobiowego za równowartość 126.473 tys. EUR (543.398 tys. PLN) i 113.715 t drobiu żywego o łącznej wartości 155.218 tys. EUR (666.844 tys. PLN).
Na eksport do końca zeszłego roku przeznaczono 1.452.825 t mięsa drobiowego za łączną cenę 2.602.676 tys. EUR (11.186.258 tys. PLN). Ponadto sprzedaliśmy za granicę 34.042 t drobiu żywego o wartości 80.344 tys. EUR (345.454 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi