Ceny i notowania drobiu – 27 stycznia – 2 lutego 2020 r.
Przedstawiamy najświeższe ceny i notowania drobiu z przełomu stycznia i lutego 2020 r. Prezentujemy tygodniowe zmiany cen skupu żywca i sprzedaży mięsa drobiowego. Zapraszamy do lektury również wszystkich zainteresowanych wartością polskiego eksportu i importu drobiu.
Ceny skupu drobiu rzeźnego
Średnia cena skupu kurcząt rzeźnych została w tym tygodniu ustalona na poziomie 3.297 zł/t, nie odnotowano zatem jej zmiany. Indory staniały o 1% i kosztują 5.650 zł/t. Indyczki kupujemy po cenie zeszłotygodniowej – cena ich skupu wynosi 5.505 zł/t. Na rynku brojlerów kaczych zaobserwowano natomiast stagnację cen, które ukształtowały się na poziomie 4.391 zł/t.
Ceny sprzedaży mięsa drobiowego
Tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj w tym tygodniu staniały o 2%, osiągając cenę 6.145 zł/t. Takie same tuszki z szyjami sprzedawano po 5.170 zł/t, odnotowano zatem spadek ich cen o 4%. Tuszki indyków patroszonych 73% natomiast kosztowały tyle samo, co tydzień temu – ich cena ukształtowała się na poziomie 9.138 zł/t.
Import i eksport żywca oraz mięsa drobiowego
Do końca listopada 2019 r. importowaliśmy ogółem 74.491 t mięsa drobiowego za równowartość 115.199 tys. EUR (495.015 tys. PLN) i 105.504 t drobiu żywego o łącznej wartości 144.711 tys. EUR (621.755 tys. PLN).
Na eksport przez jedenaście miesięcy 2019 r. przeznaczono 1.342.031 t mięsa drobiowego za łączną cenę 2.397.760 tys. EUR (10.306.674 tys. PLN). Ponadto sprzedaliśmy za granicę 29.981 t drobiu żywego o wartości 71.936 tys. EUR (309.316 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi