Ceny i notowania drobiu – 30 grudnia 2019 r. – 5 stycznia 2020 r.
Przedstawiamy najświeższe ceny i notowania drobiu z przełomu grudnia 2019 r. i stycznia 2020 r. Prezentujemy tygodniowe zmiany cen skupu żywca i sprzedaży mięsa drobiowego. Zapraszamy do lektury również wszystkich zainteresowanych wartością polskiego eksportu i importu drobiu.
Ceny skupu drobiu rzeźnego
Średnia cena skupu kurcząt rzeźnych została w tym tygodniu ustalona na poziomie 3.285 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 1%. Indory staniały o 1% i kosztują 5.910 zł/t. Indyczki kupujemy o 1% taniej niż w zeszłym tygodniu – cena ich skupu wynosi 5.642 zł/t. Na rynku brojlerów kaczych zaobserwowano natomiast 1-procentowy spadek cen, które ukształtowały się na poziomie 4.345 zł/t.
Ceny sprzedaży mięsa drobiowego
Tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj w tym tygodniu staniały o 1%, osiągając cenę 6.219 zł/t. Takie same tuszki z szyjami sprzedawano po 5.744 zł/t, odnotowano zatem wzrost ich cen o 6%. Tuszki indyków patroszonych 73% natomiast staniały o 4% – ich cena ukształtowała się na poziomie 9.540 zł/t.
Import i eksport żywca oraz mięsa drobiowego
Do końca października 2019 r. importowaliśmy ogółem 78.051 t mięsa drobiowego za równowartość 110.668 tys. EUR (475.715 tys. PLN) i 93.018 t drobiu żywego o łącznej wartości 129.906 tys. EUR (558.337 tys. PLN).
Na eksport przez pierwsze dziesięć miesięcy 2019 r. przeznaczono 1.212.444 t mięsa drobiowego za łączną cenę 2.152.790 tys. EUR (9.258.379 tys. PLN). Ponadto sprzedaliśmy za granicę 27.838 t drobiu żywego o wartości 67.099 tys. EUR (288.652 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi