Ceny i notowania indyków – 11-17 maja 2020 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z maja 2020 r.

Ceny skupu indyków
 
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.592 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 4.451 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W kwietniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,85 zł/kg, w centralnym – po 5,04 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,05 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,06 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,95 zł/kg.
 
Ceny sprzedaży elementów z indyka
 
Cena filetów z piersi indyka nie uległa w ciągu minionego tygodnia znaczącym wahaniom, jej wartość wynosi więc 14.291 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.851 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.699 zł/t, a więc o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.206 zł/t, odnotowano zatem jej stagnację.
 
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Indyki

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki