Ceny i notowania indyków – 13-19 lipca 2020 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z lipca 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.442 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.217 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W czerwcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,37 zł/kg, w centralnym – po 4,34 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,41 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,55 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,41 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 2%, jej wartość wynosi więc 12.918 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.723 zł/t, czyli o 1% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.294 zł/t, a więc o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.141 zł/t, odnotowano zatem jej zastój.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi