Ceny i notowania indyków – 14-20 września 2020 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z września 2020 r.

Ceny skupu indyków
 
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.220 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.072 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W sierpniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,20 zł/kg, w centralnym – po 4,21 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,13 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,32 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,23 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
 
Cena filetów z piersi indyka nie uległa w ciągu minionego tygodnia znaczącym wahaniom, jej wartość wynosi więc 12.019 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.409 zł/t, czyli o 1% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 6.901 zł/t, a więc o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.184 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 7%.
 
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Indyki

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki